Sverigedemokrater värvar äldre

Sverigedemokraterna satsar mycket på att nå dom äldre väljarna. Frågor som rör just dom - står högt på deras dagordning tillsammans med brottsbekämpning.

I Älvkarleby fick partiet två mandat i fullmäktige. Pensionärer är en stor potentiell väljargrupp hävdar Kjell Holmgren, Partiets starka man i Älvkarleby.
- Det är endast vi som har brytt oss om dom, det är bara vi som skriver insändare och flygblad som visar att vi bryr oss om dom.

Med flygblad och brochyrer har har partiet försökt att nå ortens pensionärer och inför nästa val planeras ett riktat utskick till alla äldre i hela Gävleborg.

Och äldrekampanjen har gett utdelning. I valet fick Sverigedemokraterna två mandat i kommunen och 5.41 procent av rösterna. Sverigedemokraterna riktar i sina flygblad särskilt in sig på de sk fattigpensionärerna. Pensionärer som lever på en inkomst under 7.500 kr i mån, efter skatt, men med bidrag. Åtta procent av pensionärerna lever idag så.

En av dem är Greta Holmgren 89 år. Greta är mor till Kjell Holmgren som företräder sverigedemokraterna i Älvkarleby. Greta röstade på Sverigedemokraterna i valet. Hon tycker att staten borde satsa mindre invandrarna och mer på de äldre.

Greta föddes som ett av tio barn till en statare och som liten flicka fick hon ofta gå hungrig:
- Jag tycker att vi i första hand hjälpa våra egna och sedan invandrare och andra.

Katarina Gunnarsson
Katarina.Gunnarsson@sr.se