Vanligt med depressioner bland unga

Det är vanligare än man trott med deprimerade tonåringar. Det visar en unik undersökning som gjorts vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
- Nästan hälften uppfyllde kriterierna för depression. Det är förvånande många, säger Gunilla Stålenheim som är överläkare vid allmänpsykiatriska kliniken och som gjort undersökningen. Det är första gången som en liknande undersökning har gjorts i Sverige. Under en vecka i våras besökte läkare olika mottagningar inom sjukvården där patienter fick fylla i ett formulär om hur de mår - ett så kallat screeningtest. Det är frågor om man känt sig glad, haft sömnproblem, ätit ordentligt, hängig och ledsen till frågor om man funderar på att ta livet av sig. De som var med i undersökningen hade alltså sökt sig till sjukhus för andra saker än depression. Och när det gällde ungdomarna - större delen var unga flickor - mellan 13-20 år, så var hälften, 47 procent, deprimerade. En del var lätt deprimerade, men åtminstone hälften hade så djup depression så att de behövde hjälp. - Det är ett problemområde och man håller på att satsa på att bygga ut omhändertagandet här i Uppsala. Man vill hitta de här ungdomarna innan de hamnar i en djup depression, säger Gunilla Stålenheim. Flera av de vuxna som i testet visade sig ha en depression hade redan varit i kontakt med läkare eller liknande för sin depression - men när det gällde ungdomarna var det en väldigt liten andel som var deprimerade och som hade fått hjälp eller diagnos tidigare. För att komma åt den gruppen behövs det mer kunskap i samhället om vad depressioner är, hur man kan få hjälp och var man kan få hjälp. - Man ska upplysa om att det här är behandlingsbart och att det här faktiskt inte är kroniskt och hopplöst, säger Gunilla Stålenheim.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".