Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Friskoleelever trivs bättre

Elever som går på friskolor är i snitt mer nöjda med sin skola än de som går på kommunala skolor. Det visar den enkät som Uppsala kommun skickat ut till alla skolor.
Anja Björk och Saga Gustavsson, som går på Waldorfskolan i Uppsala, håller med om de slutsatserna. - Man får jobba i sin egen takt, det är inte så mycket prov. Det är bra mat, säger de. Elever i åttan och femman på den skolan, precis som elever på alla andra skolor i kommunen, svarade förra året på en enkät om vad de tycker om skolan. Sammanställningen av svaren visar att väldigt många av Uppsalas skolelever är nöjda med mycket, men att friskolornas elever i snitt svarar ännu mer positivt än dem i kommunala skolor. Bland åttondeklassarna känner till exempel fler friskoleelever att de kan vända sig till sina lärare i förtroende, att stämningen i klassen är bra, och att de lätt kan få extra hjälp om de behöver. Föräldrar ännu mer positiva Om man ser till vad föräldrarna tycker om skolan, så är skillnaden där ännu större än bland barnen. Föräldrar på friskolor svarar betydligt mer positivt på många frågor. Fler tycker till exempel att de får bra information från skolan och att de kan påverka. Michael Greifeneder på Waldorfskolan säger att en orsak kan vara att till exempel Waldorfskolan är liten med bara 180 elever. Men Michael Greifeneder tror att den kanske främsta förklaringen till att både föräldrar och elever på friskolor generellt svarar mer positivt är att de aktivt har valt skolan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".