Uppsalapolitiker kritiserar regeringen

Regeringen lägger sig i kommunernas verksamhet så mycket att det kommunala självstyret är hotat. Kommunerna kan till exempel inte längre påverka hur skolan och äldreomsorgen fungerar. Det skriver sju socialdemokratiska kommunalråd, däribland Uppsalas finanskommunalråd Lena Hartwig, på Dagens nyheters debattsida i dag.
- Vi har ett lagstadgat kommunalt självstyre men samtidigt fattas beslut som är tvingande för kommunerna, säger hon. Enligt de sju socialdemokratiska kommunalråden så har regeringarna under nittiotalet reglerat allt mer av den kommunala verksamheten. Inom till exempel skolan och äldre- och handikappomsorgen har regeringen satt upp så många regler att kommunerna, enligt kommunalråden, inte längre kan påverka verksamheten. Lena Hartwig och hennes kollegor är kritiska till att kommmunerna bara förväntas göra det staten beslutar om. De kräver också att om staten, när den ställer vissa specifika krav på kommunerna, i alla fall skickar med tillräckligt mycket pengar för att betala förändringarna. För så är det inte i dag och det gör att kommunerna får allt större problem med sin ekonomi säger Lena Hartwig. - Regeringen kan fatta beslut om lagar och reformer men det måste också följas av mer resurser. Vi klarar inte av kostnadsökningarna ute i kommunen. Det är det vi kritiserar, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".