Allvarlig olycka inledde cykel-SM

SM-tävlingarna på cykel i Uppsala fick en tung start den första tävlingsdagen, då guldfavoriten i damernas tempolopp, Veronica Andréasson, skadades allvarligt då hon blev påkörd av en bil när hon var på väg till tävlingen.

Olyckan inträffade i korsningen mellan Tycho Hedéns väg och Stålgatan. Christer Lergård, som är Veronica Andréassons ledare i Skoghalls CK, var vid olycksplatsen alldeles efter att olyckan inträffat.

- Jag var på väg till starten och såg att det låg en cyklist på gatan. Jag tyckte det såg ut som Veronica, stannade bilen och rusade ut. Hon var inte vid medvetande, och svarade inte när jag försökte prata med henne. Hon bara tittade på mig, säger Christer Lergård.

Veronica Andréasson kom vid förra årets SM tvåa i tempoloppet efter Susanne Ljungskog, och eftersom Ljungskog inte ställde upp i loppet i år var Veronica Andréasson nu favorit. Tävlingsledaren Göran Mattsson säger till Upplandsnytt att olyckan inträffade utanför avspärrat område, i den vanliga trafiken. Och hennes ledare Christer Lergård sitter nu på intensiven på Akademiska sjukhuset och väntar.

- Det är en jättekonstig situation, när man håller på med idrott och friska människor. Vi hade stressat hit från Karlstad för att ta hem en guldmedalj, nu sitter man på Akademiska sjukhuset istället. Det är en mycket absurd och konstig situation, som också kommer påverka de andra cyklisterna som ska tävla i SM, säger Christer Lergård.

Enligt Akademiska sjukhuset var läget kl 16.15 allvarligt men stabilt för Veronica Andréasson.

Tävlingarna vanns av Emma Johansson, Härnösand.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".