Uppsala bäst i landet på att få fram forskare

Universiteten i Uppsala är bäst i landet på att slussa ut studenter till en forskarutbilning. Det visar en undersökning som Högskoleverket gjort.

Vid Uppsala universitet är andelen doktorander flest, tätt följt av Sveriges lantbruksuniversitet.

Zareh Topalian studerade till civilingenjör vid Uppsala universitet och är sedan ett drygt år doktorand.

-Jag fick en försmak när jag jobbade exjobbade här och sen bestämde jag mig för att doktorera, säger Zareh Topalian, forskare vid Uppsala universitet.   

Universiteten i Uppsala, Uppsala universitet och SLU, är bäst i landet när det gäller att få studenter att gå vidare och forska. Omkring 13 procent av studenterna går vidare och blir doktorander efter avslutade högskolestudier. Landets tredje bästa på området, Lunds universitet, ligger på drygt 10 procent.

Många högskolor har dock en väldigt låg andel blivande forskare och enligt Högskoleverkets analys beror det på att utbudet av utbildningar inte är speciellt stort på dessa orter.

Zareh Topalian tror att det finns flera förklaringar till att så många doktorerar i Uppsala.

-Det finns intressanta projekt, en bra arbetsmiljö och duktiga handledare. Jag skulle inte söka en doktorandtjänst om dom här kriterierna inte fanns, säger Zareh Topalian.

Reporter: perhenrik.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".