Ingen utbildning i väntan på förlossningen

Föräldrar blir utan utbildning

Flera mödravårdcentraler i Uppsala har brist på barnmorskor och det har bland annat lett till att man tvingats ställa in flera föräldrautbildningar. Anledningen var att det inte fanns tillräckligt med personal och att andra delar inom vården prioriteras högre.

Roland Kostic och hans fru väntar sitt första barn i sommar, men när de kom till mödravårdcentralen i Årsta fick de rådet att vända sig någon annanstans:

- Vi fick veta att det fanns ingen kurs. Det kändes konstigt, men vi hittade en privat kurs.

Anledningen till att det inte fanns någon föräldrautbildning var att det inte fanns tillräckligt med personal samtidigt som andra delar inom vården prioriteras högre. Dessutom skulle den befintliga personalen börja föra journaler i ett nytt datasystem vilket krävde tid, och därför fick föräldrautbildningen stryka på foten.

Roland Kostic och Malin Höwing som ska föda sitt första barn i augusti blev inte heller hänvisade till någon närliggande mödravårdcentral. De vände sig därför till en privat förlossningspedagog, vilket kostade dem närmare 2 000 kronor ur egen ficka, något som Olle Eriksson, mödravårdsöverläkare i Uppland, tycker är olyckligt:

- Så här ska det inte vara. Det ska ges i allmän regi och det ska vara kostnadsfritt.

reporter per-henrik.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".