Politikerutmaning inget problem för kommunledningen

Det är inget problem om vice ordföranden i en av Uppsala kommuns nämnder utmanar en kommunal verksamhet, som nämnden har avtal med. Det säger moderate kommunalrådet Gunnar Hedberg efter att centerpartisten Ola Leife nu deklarerat att han vill ta över kommunens föreningsservice.

Det nya systemet med utmanarrätt i Uppsala kommun har lett till ännu en överraskning för kommunledningen. Den första kom när de fyra högsta förskolecheferna utmanade hela förskoleverksamheten - men när Pia Sparreskog, den allra högsta av dem, då inte fick sitta kvar på sin post drog de tillbaka utmaningen.

Nu har Ola Leife, centerpartist och vice ordförande i fritids- och naturvårdsnämnden, lämnat in en utmaning om att han vill ta över föreningsservice, som bland annat bokar lokaler åt föreningar, trots att hans nämnd har ett avtal med föreningsservice.

- Jag hade ingen aning men jag tyckte det var en intressant tanke av en ideelt, väldigt engagerad person. Det säger kommunstyrelsens ordförande Gunnar Hedberg apropå Leifes utmaning.

Socialdemokraten Lena Hartwig menar att det kan vara ett problem, men kommunstyrelsens ordförande Gunnar Hedberg håller inte med.

- Om kommunen lägger anbud och han lägger anbud så får han ju inte delta i hanteringen av sitt eget ärende, men i övrigt ser jag inga problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".