Politiker backar om språkskolebeslut

Beslutet att flytta skolan för barn med språk- och talstörningar i Uppsala till Heidenstamskolan kan komma att rivas upp efter protesterna från personal och föräldrar på Språklådan.

Ordföranden i barn- och ungdomsnämnden, Cecilia Forss, säger att hon trodde att beslutet var förankrat hos dem och blev överraskad när hon hörde de negativa reaktionerna i Upplandsnytt för två veckor sedan.
- Jag blev väldigt förvånad. Vi trodde att diskussionen var förankrad, nu måste vi backa tillbaka, säger hon.

På Språklådan är det sommarlov, men en del är kvar på fritids. Barnen är mellan 6 och 12 år gamla och har olika språk- och talstörningar, och tanken är att de ska slussas ut i vanliga klasser när de är redo.

Idag finns de på Årstaskolan men i början av juni beslutade barn- och ungdomsnämnden att skolan ska flytta till Heidenstam. När föräldrar och personal fick höra det blev reaktionerna starka, dels för att beslutet kom som en överraskning, dels för att många menar att en flytt skulle försvåra utslussningen till vanliga klasser eftersom barnen på Heidenstamskolan är äldre. Över 100 barn, föräldrar och anställda har skritivt på en protestlista säger Marina Nordholm som hållit i den. Hon menar att både hennes son och de andra barnen behöver leka med jämnåriga som inte har talsvårigheter för att öva.
- De behöver barn i sin egen ålder. Om du är sex år går du inte och pratar med barn i högstadiet, säger hon.

Nämndordföranden Cecilia Forss säger att efter att de träffat personal och föräldrar ska de se över deras argument och beslutet kan komma att ändras. Hon beklagar att beslutet inte förankrades hos de som berördes första gången.
- Jag vet inte varför föräldrarna inte var informerade, men tiden ger oss ändå möjlighet att rätta till det.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".