Uppsalaföretag bakom påkostat dataspel

Idag släpper det uppsalabaserade dataspelsföretaget Starbreeze sitt senaste spel, kallat ”the Darkness”. 2,5 år har det tagit att utveckla spelet, som har haft en budget på 100 miljoner kronor.

I spelet får vi följa den förre detta maffiamedlemen Jackie Estacado som har hamnat i onåd med sin gamla arbetsgivare, som han nu måste göra upp med, men har får oväntat hjälp på vägen då han blir bestatt av en uråldrig demonen, kallad the darkness.

Spelet har nått stora framgångar, i måndags lanserades det i nordamerika och det ligger nu etta på försäljningslistorna. Johan Kristiansson är vd på Starbreeze.

- Det är väldigt roligt när man har arbetat så länge med ett spel så känns det tillfredställande att det är så många människor som verkligen har väntat på spelet, säger Johan Kristiansson.

Och det går för hela dataspelsbranchen, under förra året såldes 5 och en halv miljon dataspel till ett värde av 1.7 miljarder. Och branchens spår att det bara kommer att öka.

Men det finns hinder på vägen, det råder nämligen brist på erfarna spelutvecklare. Det har fått följder för Starbreeze

- Vi har faktiskt tvingats tacka nej till ett antal stora uppdrag, flera av dem i hundra miljonersklassen, det är jättesynd, samtidigt handlar det lite om vår egen kvalitetsambition också att vi tar de uppdragen vi vet att vi klarar av att göra bra spel för att på lång sikt behålla vårt varumärke intakt, säger Johan Kristiansson.

kontakta reportern

johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista