Hebys äldre får kall mat

Heby kommun klarar inte att hålla rätt temperatur på maten som serveras till de äldre i norra kommundelen. Ofta är maten ljummen vilket ökar risken för bakterieväxt. Därför vill man nu istället införa helt kalla matleveranser. Redan idag serveras de äldre i södra kommundelen kall mat och dom flesta är mycket nöjda med den.

Sedan oktober i höstas får ett 50-tal äldre i södra kommundelen i Heby kall mat, som man sedan själv värmer upp. Man har 14 rätter att välja bland och en enkät visar att man är mycket nöjda med vad man får.

Maten kommer från Samhalls storkök i Sala där man lagar 7000 portioner dagligen som sedan distribueras i kylt skick ut till en rad kommuner i hela landet. Men medan pensionärerna i södra delen av Heby kommun har haft den leveransformen i snart ett år har de äldre i norr fått mat från kommunens eget kök och då med dagliga leveranser och varm mat.

När kommunen diskuterat att införa ett enhetligt system i hela kommunen, och då med kyld mat, har många i norr klagat. Man vill ha varm mat även fortsättningsvis. Argumenten för detta har varit många. När Heby kommun nu presenterar resultaet av en enkät bland de äldre i söder som redan vet vad kyld mat innebär, ja då torde det vara möjligt att övertyga tvivlarna. För nästan alla har svarat att man är mycket nöjd med maten, att variationen är bra och att mycket är god husmanskost. Portionerna är rejäla och och servicen från Samhalls sida är mycket bra. En av de få klagomålen handlar om förpackningen som en kund tycker är svåra att hantera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista