"Utmanarrätten för luddig"

Reglerna för den nya utmanarrätten i Uppsala kommun är för luddiga, och borde vara tydligare på flera punkter. Det tycker både kommunala nämnder och näringslivsorganisationer.

Handelskammaren tycker till exempel att det borde stå i regelverket vilka principer som ska styra hur nämnderna tar ställning till en utmaning.

- Vi från Handelskammaren tror att det är väsentligt att man får en likvärdig prövning i olika nämnder. Därför tycker vi att kommunledning ska precisera det, säger Åkerman.

Det har varit mycket liv kring hur utmanarrätten ska hanteras sedan den infördes, bland annat efter att överraskande utmaningar kommit från både höga chefer i kommunen ochpolitiker.

Och redan innan reglerna för utmanarrätten slogs fast fanns det kritik mot att de är för vaga, till exempel när det gäller hur man ska hantera personal som utmanar, men också på andra punkter.

Både Handelskammaren och Svenskt Näringsliv, som rent generellt är oerhört nöjda med att en utmanarrätt införs, menar att man borde tala om mer tydligt vilka funktioner i kommunen som inte kan utmanas.

Också kommunala nämnder har riktat kritik, kraftigast är den från äldrenämnden som i sitt remissvar skriver att förslaget till regelverk är så allmänt hållet att det knappast gör skäl för namnet.

Men moderate kommunalrådet i Uppsala, Gunnar Hedberg, tycker inte att det är ett problem att regelverket ryms på knappa två A4-sidor.

- Man har två vägar att välja. Antingen gör man det mer som ett förhållningssätt, eller gör man det som ett detaljregelverk.

Kan du se några risker med att regelverket inte är särskilt detaljerat?

- Nej, framför allt möjligheter. Det går inte att förutse varje enskild frågeställning, utan det gäller att hantera det så korrekt som möjligt när frågetecknen uppstår, säger Gunnar Hedberg, kommunalråd i Uppsala.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".