23 asylbarn försvunna från Sigtuna

Återigen är det problem med barn och ungdomar som kommit ensamma från Kina till Sverige och sedan försvinner. På tre veckor har 23 nyanlända asylsökande ungdomar försvunnit från Sigtuna kommuns boenden.

- Vi ser väldigt allvarligt på det, säger Björn Eklund på Sigtuna kommun.

Barnen och ungdomarna kommer till Arlanda ut identitetshandlingar och säger att de söker asyl i Sverige, via gränspolisen slussas de ut till transitboende i de kommuner som har avtal med Migrationsverket, bland annat Sigtuna.

Men inom några dygn så har barnen försvunnit från boendet. På Sigtuna kommun tror man att barnen får instruktioner via mobiltelefon om var de skall ta vägen. Myndigheterna befarar att de försvunna barnen hamnar i sexhandeln, tvingas till slaveri eller ofrivilliga organdonationer.

De senaste tre veckorna har 23 nyanlända asylsökande ungdomar försvunnit från Sigtuna kommuns boenden.

- Vi ser väldigt allvarligt på det. Det är trots allt 23 barn som försvunnit. Vi vet inte var de är, och vi vet inte vilken framtid de går till mötes, säger Björn Eklund, kanslichef och överförmyndare på Sigtuna kommun.

Kommunen har nu inlett ett samarbete med gränspolisen, närpolisen och Migrationsverket, samt att kommunens gode män går in som vårdnadshavare för barnen.

”Vi kan inte spärra in dem”

Det är boendena som står för den dagliga tillsynen av barnen och det är härifrån barnen försvinner, men lagstiftingen gör att man inte kan bevaka barnen i den utsträckning som skulle behövas.

- De är barn, och vi kan inte spärra in dem utan vidare. Man försöka hålla koll på var det tar vägen, men det går inte sätta en överrock på dem, säger Björn Eklund.

Från UD har man nu inlett ett samarbete med Air China för att noggrannare kontrollera passagerarlistor och på så sätt hindra att barn kommer till Sverige.

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista