"Asylbarnen ska omhändertas"

Den folkpartistiska riksdagsledamoten Fredrik Malm kräver att asylsökande kinesiska barn ska tvångsomhändertas enligt LVU, lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga. Det är med anledning av att 23 asylsökande kinesiska barn och ungdomar försvunnit från boenden i Sigtuna de senaste tre veckorna som Malm gör utspelet.

I Sigtuna har man redan omhändertagit barn enligt LVU, men enligt Björn Eklund på Sigtuna kommun är inte lagen anpassad för det här problemet.

- Det är tveksamt om lagstiftningen ger någon rätt att ingripa. Vi har använt oss av LVU vid ett tillfälle i förra veckan, men det är egentligen inte avsikten att använda den lagstiftningen för den här typen av problem, säger Björn Eklund, kanslichef och överförmyndare på Sigtuna kommun.

Det kan folkpartisten Fredrik Malm hålla med om men han anser att något måste göras snabbt för att förhindra att fler barn försvinner.

”Sverige förmodligen ett transitland”

- Det är en svår situation, det är uppenbart att barnen faller offer för någon typ av organiserad verksamhet där Sverige förmodligen är ett transitland. Barnen kommer hit, det har rätt tydliga förhållningsorder om vad de ska göra, och försvinner sedan inom en, två dagar, säger Fredrik Malm och fortsätter:

- Det finns inte så mycket lagrum egentligen för hur Sverige ska kunna agera, eftersom barnen sannolikt är under arton år. Då tror jag LVU skulle kunna vara en väg att bryta kontakten mellan de här personerna som ska hämta upp dem, säger folkpartisten Fredrik Malm.

Idag landar ett nytt plan från Kina som kan innehålla fler asylsökande barn.

 

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista