Upplänningar har svårare att hålla i pengarna.

Upplänningarna behöver skuldsanera

Allt fler ansöker om att få sin ekonomi sanerad. Jämfört med samma tid ifjol har antalet upplänningar som lämnat in anmälningar om skuldsanering i det närmaste fördubblats.

Det beror till stor del på den nya skuldsaneringslagen som kom vid årskiftet, men när så många fler söker blir väntetiden betydligt längre, säger Ylva Lindén på kronofogdemyndigheten.

- De ärenden vi jobbar i, hoppas vi hinna avsluta inom sju månader. Men ärenden kommer att bli liggande framöver, det är omöjligt för oss att hinna med. Vi jobbar på så gott vi kan med de ärenden vi har, säger Ylva Lindén.

Vid årsskiftet ändrades lagen om skuldsanering så att det skulle bli enklare för den enskilde att ansöka om skuldsanering. Bland annat kan en person lämna en ansökan direkt till kronofogdemyndigheten, vilket inte var möjligt tidigare. Däremot har det inte blivit enklare att få en sanering beviljad, vilket var en vanlig missuppfattning, framförallt när lagändringen var ny.

Fyra månaders väntetid

Det har inneburit att ansökningar om skuldsanering ramlat in som aldrig tidigare. I landet har ansökningarna mer än fördubblats i år jämfört med samma tid i fjol och det har bland annat lett till längre väntetider. I Uppsala län kan man få vänta fyra månader innan en ansökan behandlas, och Ylva Lindén på kronofogdemyndigheten har förståelse för att den långa väntetiden kan vara påfrestande.

- Det är klart, har man lämnat in ansökan vill man gärna ha besked. Men det kan ta längre tid än tidigare, säger Ylva Lindén vid kronofogden i Östersund, som tar emot ansökningar om skuldsanering från bland annat Uppsala län.

 

Per-Henrik Johansson
per-henrik.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".