Mer antidepressiva medel till unga

Utskrivningen av antidepressiva läkemedel till ungdomar mellan 15 och 19 år har fördubblats sedan millennieskiftet. Det framgår av Apotekets försäljningssiffror.

- I USA har man utfärdat varningar för att skriva ut för mycket antidepressiva eftersom det finns risk för att självmordstankar hos patienterna ökar. Däremot finns det inga belägg för att antalet självmord ökar, säger Björn Mårtensson, överläkare i psykiatri vid Karolinska sjukhuset.

Fler depressioner

Antalet depressioner hos den svenska befolkningen har ökat stadigt sedan 1980-talet. Dessutom har debuten för depression krupit ned i åldrarna.

Fler kvinnor än män drabbas av sjukdomen.

-En förklaring är den ökade hormonnivån hos kvinnor efter puberteten, säger Anne-Liis von Knorring, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

År 2000 sålde Apoteket 7,77 dygnsdoser antidepressiva läkemedel per 100 000 invånare till unga mellan 15 och 19 år. Sju år senare - i maj 2007 - ligger försäljningen på 15,37 dygnsdoser, en ökning med 98 procent.

Även till barn i åldern 10-14 år ökar försäljningen av antidepressiva medel. Sedan år 2000 har försäljningen ökat med 38 procent.

Effektiv metod

-Medicinering med antidepressiva läkemedel är en effektiv behandlingsmetod. Därför är det en förväntad ökning, säger Anne-Liis von Knorring.

Både Björn Mårtensson och Anne-Liis von Knorring anser att den ökade utskrivningen av psykofarmaka till deprimerade ungdomar i Sverige trots allt är liten - i absoluta tal.

Trots att antalet diagnostiserade depressioner ökat sedan 1980-talet har antalet fullbordade självmord minskat något i de flesta åldersgrupper. Undantaget är åldersgruppen 15-24 år. Där ligger antalet kvar på samma nivå, det vill säga cirka 24 självmord bland män per 100 000 invånare och omkring 9 bland kvinnor.

 

Robert Holender/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".