Siggeforadömda drar tillbaka överklagan

Båda de män som tidigare dömts för mordet på en 70-årig man på Siggefora camping utanför Uppsala, har dragit tillbaka sina överklaganden till Svea hovrätt. 

Männen och deras advokater beslutade att dra tillbaka överklagandena efter det att rättegången hållits i Svea hovrätt förra veckan. Advokaterna menade att hovrätten så tydligt visat att någon lindring av straffet inte var aktuell att det var bäst att dom återkallade överklagandena utan ny prövning av straffsatsen. Därmed avkunnas inte nån dom i hovrätten utan att domen från Uppsala tingsrätt står sig, den dom som innebar att männen fälldes för mord och dömdes till tio års fängelse vardera. Därmed slipper männen risken att dömas till livstids fängelse, vilket åklagarsidan hade yrkat i sitt följdöverklagande.

Att männen nu förklarat sig nöjda med tio års fängelse kan ses som ett indirekt erkännande av att dom är skyldiga till mordet på den 70-årige mannen. Uppsala tingsrätt skrev i sin dom att dom båda männen låtit 70-åringen genomgå en utdragen och av allt att döma plågsam dödskamp och att de gett sig på en äldre, sjuklig och skyddslös man i syfte att berika sig på hans beskostnad, och att några förmildrande omständigheter därmed inte förelåg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".