Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Billigare barnomsorg igen

Efter nyår blir barnomsorgen billigare för de allra flesta femåringar i Uppland. Men i vissa kommuner gäller prissänkningen bara för barn som går i förskolan, inte dem som har dagmamma.
För knappt ett år sedan sänktes priset för en dagisplats när maxtaxan infördes. Vid nyår i år blir en annan del av maxtaxereformen verklighet. Nu ska alla fyra- och femåringar få rätt att vara på förskolan 15 timmar i veckan gratis. De som har inte har någon barnomsorg eller har barnen hos dagmamma har alltså rätt att kräva dagisplats 15 timmar i veckan. De som redan har en förskoleplats kommer att slippa betala för 15 timmar, en sänking med runt 250 kronor i månaden. Så här blir det i alla kommuner, men när det gäller de föräldrar som har sina barn hos dagmamma och vill ha kvar dem där så behöver kommunerna inte sänka avgiften. Uppsala hör till de kommuner som väntas besluta att göra det ändå, säger kommunalrådet Stavros Giangozoglu: - Vi vill inte missgynna de föräldrar som har barnen hos dagmammor, säger han. Också i Enköping, Östhammar och Håbo sänks avgiften för alla fyra- och femåringar. I Tierp däremot får de som har barnen hos dagmamma betala fullt pris och i Älvkarleby blir det så från i höst. Lennart Hillberg på Tierps kommun tycker att de, genom att bara sänka priset på förskoleplatserna, följer vad riksdagen menade med beslutet. Enligt honom var tanken att ge fyra- och femåringarna rätt till pedagogisk verksamhet, och det är skillnad på dagis och dagmammor menar han: - Det är ju en högre pedagogisk kvalitet, det är ju högre pedagogiska krav på förskollärare, säger Lennart Hillberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".