Polisen utreder försvunna flyktingbarn

Polisen har nu inlett en förundersökning kring försvinnandet av de 20-tal asylsökande barn från Kina som kommit till boenden i Sigtuna kommun. Var barnen tagit vägen är oklart, men det finns misstankar om att de tvingats in i brottslig verksamhet och Monica Brändler vid Rädda barnen tycker det är bra att polisen nu startat en utredning:

- Det tycker jag är bra, polisen ska göra sitt arbete, men vi ska också hjälpa barnen utifrån deras behov.

De senaste tre veckorna har 23 asylsökande kinesiska barn och ungdomar försvunnit från boenden i Sigtuna. Efter sig har de lämnat datorer, pengar och mobiltelefoner och det är spår som polisen nu ska kolla upp i den förundersökning som inleds idag. Man misstänker att flera av barnen fallit offer för organiserad brottslighet och hamnat i prostitution eller slavarbete, men i nuläget finns inga säkra fakta.

Den folkpartistiska riksdagsledamoten Fredrik Malm har gått ut och krävt att barnen skall tvångsomhändertas enligt LVU, lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga, men Monica Brändler som är psykoterapeut på rädda barnens krismottagning tror inte att det är möjligt:

- För de första kan man inte omhänderta barn i grupp på det sättet, utan det måste göras utifrån indviduella bedömningar, och så är det så att kommunen har anvar för alla barn som finns där, och om de gör en bedömning om att barn för illa ska de omhänderta det, men inte en hel grupp.

Nej, hur barnen ska skyddas om det är så att de faller offer för kriminell verksamhet är uppenbarligen svårt och på Steninge Transit i Sigtuna varifrån de kinesiska barnen försvunnit är oron stor, Kileta Kibreab är föreståndare på Steninge Transit:

- Vi är oroliga över varför de försvinner, man vet inte vad som händer, och vi har inga färdiga åtgärder som vi kan ta till för att stoppa det här, så det är svårt.

- Tror du man får veta vad som hänt ungdomarna?

- Då måste EU-länderna samarbeta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".