Extra sjuklön gav längre sjukskrivningar

När arbetsgivarna började betala ut en extra kompletterande sjukersättning vid längre sjukskrivningar ökade sjukskrivningarnas längd med nästan en arbetsvecka i genomsnitt. Det har två uppsalaforskare kommit fram till i en studie.

- Sjukfallen blev i snitt nästan fem dagar längre, säger forskaren Patrik Hesselius vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering vid Uppsala universitet, IFAU.

- Det är klart att det blev mer generöst att vara sjukskriven om du går från 80 procent i ersättningsnivå till 90 procent. Din egentliga kostnad för sjukfrånvaron var ju tidigare 20 procent av din lön, nu är den 10 procent. Det vill säga kostnaden för att vara sjuk har halverats.

Patrik Hesselius har tillsammans med en kollega studerat vad som hände 1999 när den kompletterande sjukersättningen för längre sjukskrivningar återinfördes. Då började arbetsgivarna betala ut 10 procent av lönen vid sidan av de 80 procent som Försäkringskassan betalar.

Studien gäller sjukskrivningar mellan tre månader och ett år bland de anställda vid kommuner och landsting. Den visar nu att när ersättningen blev bättre ökade längden på sjukskrivningarna med 4,7 dagar i genomsnitt under ett år.

De exakta orsakerna bakom sjukskrivningarna kan forskarna inte uttala sig om. Men klart är att sjukskrivningarna blev längre och att statens kostnader för sjukförsäkringen via Försäkringskassan steg rejält.

– Vi uppskattar kostnaden för de sjukfall som startade 1999 till ungefär 100 miljoner kronor. Det är 100 miljoner extra utöver det som de redan kostar, säger Peter Hesselius.


Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".