Borgerlig självkritik kring utmanarrätten

Den omstridda utmanarrätten i Uppsala kommun möter nu ny kritik, och denna gång från borgerliga politiker. ”Det genomfördes för fort och vi har informerat för dåligt,” menar kristdemokraten Leif Litsgård som själv lämnat in en utmaning.

- Både politikerna och tjänstemännen kunde ha genomarbetat det här lite mer innan man gick ut med det, för det var för mycket luckor och oklarheter. Fallet med förskolechefen hade man inte funderat på innan.

Den nya möjligheten att utmana kommunal verksamhet har fått mycket kritik, bland annat för oklara regler och fallet med centerpartisten Ola Leife som utmanade inom det område han själv är verksam som politiker inom. Och så fallet med förskolechefen som fick dra tillbaka sin utmaning eftersom hon också var cheftjänsteman. Leif Litsgård menar nu att det behövs mer förklaringar:

- Först måste vi informera vad som har beslutats, för det har informerats oerhört dåligt, och så måste man förtydliga vissa saker.

Av de tretton utmaningar som kommit in så kommer fyra ifrån borgerliga politiker, varav Leif Litsgård alltså är en. Och den kritik som riktats mot att politiker vill konkurrera med kommunal verksamhet tycker han inte stämmer, i alla fall inte i hans fall:

- Vi kan förstå att inte cheftjänstemän bör utmana, men för politiker, speciellt för mig, så utmanar vi ingen verksamhet som på något sätt ligger under de nämder och politiska uppdrag som vi har, så vi kan inte påverka anbudsunderlagen.

- Att ni kan ha partikollegor i de nämnder som ska besluta om era utmaningar, är inte det ett problem?

- Men jag är säker på att de flesta politker har grannar och släktingar som kan utmana på samma sätt, så skulle man tänka på det sättet skulle man undergräva hela reformen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".