Ingen rusning till gratis förskola

Förändringen att alla 4- och 5-åringar får rätt till gratis förskola 15 timmar i veckan efter nyår har inte inneburit någon större rusning av barn som nu vill ha en plats på förskolan. Det visar en rundringning till alla kommuner i Uppsala län.
Alla fyra och femåringar ska ha rätt att vara på dagis gratis femton timmar i veckan från nyår. Men den här förändringen har alltså inte lett till att de uppländska kommunerna överhopats av barn som vill ha en förskoleplats. I Uppsala till exempel visar en första förfrågan det bara är föräldrar till ett 40-tal fyra- och femåringar som är intresserade. Det kan finns flera förklaringar till det här. Dels går de flesta fyra- och femåringar redan i förskolan, dels verkar de som har dagmamma hellre vilja stanna där. I de flesta uppländska kommuner blir det ju inte heller bara dagis som blir billigare, utan prissänkningen gäller också hos dagmamman. Men trots att det här nu innebär billigare barnomsorg så finns det kritiker - Lena Würgler, som har sin femårige son Mikael hos dagmamma i Uppsala, tycker inte att kommunerna ska sänka avgiften igen. - Jag är beredd att betala för barnomsorgen. Det är bättre att använda pengarna till personal och andra resurser så att barnen får det bra, säger hon. Men Anders Carlstedt på Uppsala kommun säger att det här är ett riksdagsbeslut - och kommunen får pengar för att täcka de sänkta avgifterna. - Kommunerna får kompensation för detta genom statsbidrag. Det påverkar inte alls kommunens ekonomi, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".