Kritik mot bygge i Öregrunds hamn

Också den här sommaren kommer kritik mot hur det ser ut i hamnområdet i Öregrund. Restaurang Bryggan, som brann ner för två år sedan, har byggts upp på nytt i år. Men arkitekten som ritade den nya byggnaden, Björn Nilsson, är mycket kritisk mot den färdiga restaurangbyggnaden. Den liknar mest en lada, tycker han.

- Jag tycker det är jättetråkigt. Man måste gå fram betydligt försiktigare i ett riksintresse som Öregrunds hamn.

Restaurangen Bryggan i Öregrunds hamn brann ner för två somrar sedan i en anlagd brand, två veckor efter det att en restaurangen Gladan intill också härjats av en brand. Förra sommaren var många kritiska mot att de båda krogarna drevs vidare i plasttält, som ansågs förfula hamnområdet.

Till den här sommaren har Bryggan byggts upp igen. Men arkitekten Björn Nilsson tar sin hand från resultatet. Hans avsikt var att rita en form av moderna magasinsbyggnader, säger han:

- Vad jag ser i dag är en villa, eller två sammanbyggda lador, som jag inte tycker passar in alls. Jag tycker man har gått ifrån mina intentioner kraftigt.

Avvikelserna från ritningen är framför allt att den inte målats nästan helt i rött som han tänkte sig utan har fått mycket vitt runt fönstren, plus att den blivit högre än vad som var tanken genom att den byggts på en sockel. Och hans besvikelse verkar delas av många Öregrundsbor.

- Det ser för jävligt ut. De är ju för höga.

- Jag hade hellre sett att det bara är gammal timrad bebyggelse.

- Det ser ju inte ut som de gamla sjöbodarna. Utseendemässigt tycker jag nog att det är ganska fult.

- Det är synd att det inte är som de gamla fiskebodarna här i övrigt.

- Jag tycker väl att det är acceptabelt. Sedan finns det väl delade meningar när det gäller höjden.

En del av kritiken delas också av stadsarkitekten i Östhammars kommun Ingmar Lönngren.

- Det har blivit för mycket villakaraktär och för lite magasin av det. Vi skulle önska att de dämpade ner det här vita lite grann, och också monterade de fönsterluckor som finns  på originalritningarna. Vi ska ta upp det i byggnadsnämnden, och se hur långt man vill driva det här. Jag hoppas att de ställer krav på det.


Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".