Minskade kväveutsläpp i Östersjön

Sedan år 2000 har man lyckats minska utsläppen av kväve i Östersjön med 7000 ton, vilket är i genomsnitt 12 procent. Det har skett genom ett miljöprogram där lantbrukare får gratis rådgivning.

- Vi ser att det är mycket problem med övergödning, så för att undvika det och nå miljömålen är det viktigt att lantbrukarna i Uppsala län deltar, säger Asnaketch Woldetensaye som är samordnare i länet.

Kväveutsläppen har minskats bland annat genom att man odlat så kallade fånggrödor, det vill säga grödor som växer upp på hösten efter skörden av spannmål och som fångar upp kvävet. Utsläppen av ammoniak och fosfor har också minskat.

Det här har till stor del skett tack vare miljöprogrammet Greppa Näringen, som är ett samarbete mellan Jordbruksverket och Lantbrukarnas riksförbund. De ger kostnadsfri rådgivning till lantbrukare om hur man kan driva ett mer miljövänligt jordbruk.

I hela Sverige deltar 6 600 lantbrukare. Ett 70-tal av dem finns här i Uppsala län, men i framtiden hoppas samordnare Asnaketch Woldetensaye att de blir 400-500.

 

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".