Frän attack mot Öregrundsbygge

Upplandsmuseet i Uppsala går till frän attack mot Östhammars kommuns byggnadsnämnd för hanteringen av den återuppbyggda restaurangen Bryggan.

Byggnadsnämndens ovilja att ställa krav på verksamheter i hamnen riskerar att utarma hamnområdet, säger 1:a antikvarien Karin Mannberg Wretin, som instämmer i kritiken som finns om att byggnaden blivit för hög.

- De här sticker upp mycket, över den äldre bebyggelsen. Det står tydligt i planbestämmelserna att man ska anpassa sig till den äldre, kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen i hamnområdet. Det kan man inte säga är fallet, säger Karin Mannberg Wretin.

Upplandsmuseets kritik är i stort sett densamma som framförts av den arkitekt som ritade den nya byggnaden, Björn Nilsson. Han menar att byggnaden i viktiga avseenden avviker från hans ritning. Karin Mannberg Wretin tycker att byggnadsnämnden i Östhammars kommun är för slapp.

- Jag tycker nog att man skulle vara lite tuffare. Öregrund och hamnområdet är i riksintresse och det är kommunens ansvar att värna om. Det här är ett sätt som i längden kommer utarma riksintresset Öregrund och den gamla hamnbassängen, om man tillåter nya byggnader växa upp och se ut på det här sättet, säger Karin Mannberg Wretin.

”Vi har tagit vårt ansvar”

Moderaten Gunilla Delwall, ordförande i byggnadsnämnden i Östhammar håller inte med utan tycker att nämnden handlat rätt.

- Byggnaderna är inte så höga att de stör. Och jag tycker vi har tagit vårt ansvar för riksintresset, säger Gunilla Delwall och fortsätter:

-  Jag vet hur mycket vi har diskuterat det här ärendet fram och tillbaka. Vi har varit fruktansvärt tuffa, och vi har haft många omgångar i just det här ärendet för att det ska bli bra idag och bra för framtiden, säger Gunilla Delwall, moderat ordförande för byggnadsnämnden i Östhammar.

Restaurangen förvånad över kritiken

Restaurangchefen på Bryggan i Öregrund, är förvånad över den kritik som nu riktas mot bygget i hamnen.

- Responsen vi fått sedan vi slog upp dörrarna efter återuppbyggnaden har varit positiv. Byggnaden blev för att marken var förstörd efter branden. Och är det starka åsikter så ändrar vi färgen på restaurangen. Vi vill inte förstöra miljön i Öregrund, vi vill anpassa så mycket som möjligt och erbjuda god mat, säger Sabine Cicek, restaurangchef på Bryggan.

 

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".