Nykterhetskongress i Uppsala

I dag inleder Sveriges största nyketerhetsorganisation, IOGT-NTO-rörelsen, sin kongress på Katedralskolan i Uppsala. Runt 1000 medlemmar från hela landet har kommit till Uppsala för att vara med på kongressen. Vid invigningen talade folkhälsominister Maria Larsson.

- Från regeringens sida ser vi frivilligorganisationera som en viktig samarbetspartner i det drogförebyggande arbetet, säger folkhälsoministern.

IOGT-NTO-röreslen består av vuxenförbundet IOGT-NTO, Ungdomens nykterhetsförbund, UNF och juniorförbundet, JUN. Under fem dagar ska de planera hur de ska jobba de närmaste två åren. Samtidigt pågår läger, seminarier och verkstäder.

En fråga som ska diskuteras är statens alkoholmonopol, där UNF har en annan syn än moderförbundet. Uppsalabon Robert Damberg är ordförande i UNF. Han tycker att Vin och sprit ska vara kvar i statlig ägo och istället skärpa upp ägardirektiven.

- Om man säljer ut tror vi att marknadsföringen blir hårdare.

Men folkhälsominister Maria Larsson menar att staten bara ska äga företag när det finns särskilda skäl för det.

- Vin och Sprit rör sig på en helt konkurrensutsatt marknad, jag tycker inte att staten ska äga sådana företag. Däremot kan man med lagar se till att marknadsföreningen sker på ett schyst sätt.

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".