Stora brister i Öregrunds hamn

Hamnen i Öregrund har så stora brister att det krävs åtgärder i miljonklassen. Bland annat handlar det om ruttnande brädbeläggning och sprickor i pirarna. Men det kan ta tid innan Östhammars kommun har pengar till att åtgärda alla bristerna.

Ordföranden i Östhammars kommuns tekniska nämnd, moderaten Sune Pettersson, säger att problemen framför allt finns i den utskjutande piren i hamnen.

- Det är spickbildningar i den. När man byggde sådana här tidigare, så byggde man med trä i botten, och det ruttnar efterhand och faller samman och sjunker, och så blir det försvagat.

Sune Pettersson säger att en ordentlig utredning måste till och sedan får man åtgärda bristerna under en flerårsperiod, vartefter resurserna tillåter.

En del ogräs som växer på stenläggningen vid kajen ska rensas bort nu i dagarna, stenar på botten behöver tas bort och det behöver muddras vid kajen från Q8-macken till Södra Hamnplan, där det då och då händer att båtar går på grund.

Att det finns önskemål om förbättringar i hamnen märks också bland flanörerna i hamnområdet:

- Det skulle vara mer båtplatser för gästhamnen.

- Det jag tycker skulle vara trevligt var om man kunde ha lite mer som en strandpromenad runt själva hamnen.

- Vi brukar vara på Öregrundsmåndag här till exempel. Har de gjort någonting åt scenen än. Den är ju inte vacker som den ser ut i dag.

Tage Sjölander, ordförande i Öregrunds utvecklingsgrupp, säger att det är efterlängtat att politikerna nu reagerat.

- Det viktiga är att Östhammars kommun börjar inse betydelsen av Öregrunds hamn för turistverksamhet med mera.

Tage Sjölander hoppas mycket på kommunens nybildade tekniska nämnd, och Sune Pettersson lovar att göra sitt bästa.

- Det är vår ambition att åtgärda så mycket vi kan av det här.


Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".