Cecilia Wikström och Olof Lavesson.

Wikström kritisk mot museiavgifter

Sedan årsskiftet kostar det återigen pengar för vuxna att gå på statliga museer. Resultatet har blivit att antalet besökare rasat, med mellan 40 och 50 procent. Nu får beslutet att ta inträde på museerna kritik från borgerligt håll.

Beslutet att ta inträde för vuxna på museerna togs av den borgerliga alliansen. Trots det går Uppsalabon, folkpartisten Cecilia Wikström, som dessutom sitter i kulturutskottet, emot alliansens linje och kritiserar beslutet nu när det visar sig att antalet besökare kraftigt minskat.

- När det var gratis suddade man ut de trösklar som fanns, nu när reformen har tagits bort så beklagar jag personligen att den är borta. Besparingen blev bara 53 miljoner kronor på att riva upp reformen. Det är tråkigt att det ska vara ekonomiska faktorer att människor inte går på våra gemensamma museer.

Men att inträdet skulle vara så högt att det hindrar folk från att gå på de statliga museerna håller inte moderata riksdagsledamoten Olof Lavesson med om.

- Man ska komma ihåg att det fortfarande är förhållandevis billigt att gå på museum, 50-80 kronor kostar det. Att det skulle vara en oöverstiglig tröskel för många har jag svårt att tänka mig, med tanke på vad mycket annat kostar i samhället, säger Olof Lavesson.

 

Eric Schüldt, Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".