Nationaldemokrater vill öppna förskola

Partiet Nationaldemokraterna vill öppna en förskola i Uppsala. I augusti planerar partiet lämna in en ansökan till kommunen.

- Det här år något som våra medlemmar efterfrågar, menar  Vavra Suk, partisekreterare för Nationaldemokraterna.

- Det här är ett krav som kommit från vår gräsrotsrörelse. Vi har många familjer som känner att det inte finns några svenska daghem som erbjuder det de vill ha, utan allting ska vara så mångkulturellt, säger Vavra Suk.

Ingen mångkultur skulle alltså prägla en förskola som drivs av nationaldemokratena. Man vill heller inte ha någon genusinrikting på dagiset, det vill säga barnen ska inte vara jämställda, då partiet menar att det driver fram många skilsmässor i Sverige.

Men för att få tillstånd till att driva förskola måste kraven i skollagen uppfyllas, krav som rör trygghet, säkerhet och pedagogik. Kommunen utgår även ifrån läroplanen för förskolan, som slår fast att demokratiska värden som jämställdhet, öppenhet och förståelse för människor av annan etniska tillhörighet eller religion ska gälla på alla förskolor.

Det kommer att bli svårt för partiet att få igenom sin förskola, menar Cecilla Forss, moderat och ordförande för barn- och ungdomsnämnden i Uppsala. Hon är beredd att gå långt för hindra att partiets planer.

- Det är väldigt olämpligt att tänka sig en förskola på politiska grunder, säger Cecilia Forss (m).

Och att det är Nationaldemokraterna som nu vill göra det?

- Det förbättrar inte saken, men jag tror inte det här blir verklighet. Om man öppnar förskola som parti, så finns det mycket som inte alls stämmer överens med de demokratiska värderingar som Skolverket ändå kräver av en förskola.

Skulle ni i nämnden kunna släppa igenom en sådan här förskola?

- Jag vill inte skriva ett avtal med dem. Och är det så att lagstiftningen kräver att jag gör det, så är jag beredd att gå till regeringen och fråga om en lagändring. Jag tror inte någon vill ha sina barn i en förskola med politiska grundtankar, säger Cecilia Forss.

Men ännu har ingen ansökan kommit in till Uppsala kommun. Vavra Suk från Nationaldemokraterna, som endast fick 0.06% av rösterna i det senaste riksdagsvalet, säger att partiets jurister jobbar med en ansökan som beräknas vara klar till augusti.

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".