Bilfritt torg i Östhammar på förslag

Nu planeras en radikal omläggning av trafiken i Östhammars tätort. För att få bukt med trängseln i centrum arbetar politikerna på att stänga Rådhustorget för biltrafik och att enkelrikta ett par av dom centrala gatorna. Moderaten Sune Pettersson är ordförande i trafiknämnden:

- Här på Rådhustorget är det ofta kaos, det parkeras hur som helst, det blir stopp i trafiken och det är synd om varutransporterna som ska fram.

Efter många års diskussioner är politikerna nu inne på att agera radikalt och att agera snabbt. Kommunstyrelsen har gett trafiknämnden i uppdrag att lösa problemen med trängseln i centrum, och trafiknämnden har beställt en utredning, där utgångspunkten är att Rådhusgatan enkelriktas på sträckan från posten fram till Rådhustorget och att Prästgatan enkelriktas från torget fram till korsningen med Stora Nygatan. Och alltså att biltrafik förbjuds på Rådhustorget, nåt som Sune Pettersson vet oroar en av del av näringsidkarna:

- Det går aldrig att göra nåt så att alla är nöjda, men jag tror inte de kommer att förlora på det.

- Det här har diskuterats länge...

- Ja, i säkert tjugo år, men nu måste det hända nåt. Vi hoppas komma igång med de stora åtgärderna åtminstone till vår. Så enkelrikningen och avstängningen av torget ska vara genomförda till nästa sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".