Roslagsby i chock efter explosion

Inatt totalförstördes ett fritidshus i Södersvik på Rådmansö i Norrtälje i en explosion. Huset var ett 27 kvadratmeter gammalt båtsmanstorp som ett lokalt byalag köpt och renoverat under våren. Lars Dahlstedt i byalaget väcktes av polisen och var tidigt på plats i natt och han berättar om en by i chock idag.

- Vi är bedrövade. Det finns ingen kåk kvar, den är helt bortblåst. Ett hörn av huset står upp, resten är uppe i träden, på vägen eller ute i sjön. Det har smällt så in i helsike, folk har vaknat på kilometers avstånd, säger Lars Dahlstedt.

Det lilla fritidshuset i byn Södersvik på Rådmansö köptes in av Lågarö Byamän Samfällighetsförening under våren. För att kunna hyra ut huset har föreningen lagt ner resurser för att rusta huset och de första gästerna skulle bo där i helgen, berättar Lars Dahlstedt.

- Vi har investerat tid, kärlek och pengar i kåken. Hyresgästerna skulle flyttat in idag. De kunde lika gärna kommit igår kväll, och då hade ingen av dem klarat sig i den här smällen, säger han.

Polisen har gjort en första teknisk undersökning av platsen under dagen, som än så länge ser det som en explosion, och inte en sprängning. Det finns vittnesmål om att någon person hoppat in i en bil och kört från platsen i samband med explosionen, men polisen har ännu ingen misstänkt.

Och Lars Dahlstedt, som sitter i styrelsen för byalaget, vill inte spekulera i vad som ligger bakom den minst sagt märkliga explosionen i det gamla båtsmanshuset.

- Vi i föreningen kan inte göra någonting nu. Vi avvaktar och försöker hjälpa polisen. En bra fråga jag tycker man kan ställa är hur många hus har blivit sprängda? Hade kåken brunnit ner hade det inte funnits något intresse från massmedia, men nu är den sprängd, säger Lars Dahlstedt.

Ingen person kom till skada vid den kraftiga smällen.

 

Erik Svensson
erik.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".