Östhammarsbor vill ha bilfritt torg

De flesta Östhammarsbor verkar vara positiva till den omläggning av trafiken som planeras i Östhammars tätort. Politikerna i kommunen har satt i gång en utredning om att enkelrikta delar av Rådhusgatan och Prästgatan och att helt förbjuda biltrafik på Rådhustorget. Och många i Östhammar stöder politikernas planer.

- Det tycker jag är bra. vad ska det vara så mycket bilar här för? De kan väl gå lite i alla fall.

- Det tycker jag ska bli bra. Det är lämpligt att ha det bilfritt här.

- Nej, låt det vara som det är. Jag tror att många är vana vid det.

Så säger några av dem Upplandsnytt träffar vid Rådhustorget, och Ingemar Löfgren har flera synpunkter på bilisternas körning och parkerande i centrala Östhammar:

- Östhammar är konstigt, för det finns saker som fattas på bilarna, och det är backspegel och blinkers. Och likadant, de parkerar hur som helst; de bara tappar bilen, de parkerar inte. Folk är så slöa att de orkar inte gå en bit...

Motståndet mot planerna finns framför allt bland näringsidkare runt Rådhustorget. Eva Ahlinder äger restaurangen Glenn Miller.

- Jag tror att det skulle vara ödeläggande för butikerna här inne vid torget. Folk är vana vid att använda bil, och de vill gärna köra fram så långt den kan. Jag tror att det blir problem.

Men trafiknämndens ordförande, moderaten Sune Pettersson, tror inte att det behöver bli några större problem.


Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".