Vårdhem i Östfora anmält för kränkning

Östfora LVM-hem anmäls för att ha kränkt en facklig förtroendevald och ett huvudskyddsombud. När de riktade kritik mot sin chef blev de omplacerade.

I juni redovisade huvudskyddsombudet på Östfora LVM-hem en arbetsmiljörapport. I den kom det bland annat fram att många i personalen är rädda för att prata och känner sig otrygga. Dagen därpå ändrades skyddsombudets arbetsuppgifter. Och en fackligt förtroendevald som skulle ha varit biträdande avdelningsföreståndare fråntogs samma dag den rollen.

- De fackliga organisationerna måste ju försvara den här typen av angrepp på facket, säger Jimmy Haller, facklig företrädare på Statens instituionsstyrelse, SIS.

Men det tycks också som att det har skett en del missförstånd i samband med omplaceringarna i Östfora.

- Det fanns information om varför man valde att göra på det här sättet som man inte delgav oss tidigare, men anmälan kvarstår säger Jimmy Haller.

- Vi utreder och ser vad som har hänt. Känslan av kränkning kan man inte göra något åt men det är den faktiska händelsen som vi är skyldiga att utreda, säger personalchefen på SIS, Torbjörn Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista