Avståndet på campingar är viktigt ur brandsäkerhetssynpunkt.

Upplands campingar bra på brandskydd

Upplands campingägare är bra på att följa de speciella brandskyddsregler som finns. I en stor undersökning som Sveriges Radio har genomfört har campingar runt om i Sverige kontrollerats.

Upplandsnytt har besökt åtta campingplatser, från Enköping i söder till Östhammar i norr.

I Östhammars kommun tar campingarna brandsäkerheten på stort allvar, menar Johan Sydqvist, brandinspektör i Östhammar.

- De sköter sig jättebra. Senast idag var vi ute och informerade på initiativ av campingägare. Vi pratade med personalen, och vi utbildade dem i handbrandsläckare och att släcka med brandfilt. Vi pratade också om säkerhetsavstånd mellan bland annat tält, säger Johan Sydqvist.

Just säkerhetsavstånden är något av det som har undersökts i den granskning som Sveriges Radio har gjort. Enligt de råd som Statens Räddningsverk har satt upp ska bland annat avståndet mellan husvagnarna vara minst fyra meter, och alla husvagnar och tält ska ha en brandsläckare inom 50 meters avstånd. En brand på en camping skulle kunna innebära en stor fara då det finns mycket plastmaterial och gasolflaskor där. 

Stor skillnad i SR:s undersökning

Resultatet av Sveriges Radios granskning är spretigt. Störst brister hade campinganläggningar i Västernorrland där över hälften av husvagnarna stod med för kort avstånd till varandra. Uppländska anläggningar hamnar bland de bästa i undersökningen tillsammans med Närke och Sörmland. Bland hundratals undersökta husvagnar här var endast fyra ställda fel. Campingarna var även bra på att placera ut brandsläckare.

Den dag som Upplandsnytt besökte Klackskärs Camping i Östhammar var det visserligen inte fullbelagt, men när det är det så hålls det ändå hårt på reglerna, menar Inger Darberg och Tryggve Markusson från Uppsala som bor på campingen för 35:e sommaren i rad.

- I midsomras var det jättemycket vagnar här, säkert hundra mer än idag, säger Tryggve Markusson.

- Men trots det tullade man inte på reglerna. När vi var ute och gick med hundarna så såg det väldigt bra ut. De var stenhårda, när det var fullt så sa de ifrån till gästerna, förmodligen för att inte tulla på säkerhetsföreskrifterna, säger Inger Darberg från Uppsala som campar på Klackskärs Camping i Östhammar.

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".