Bränder skapar oro i Gottsunda

I morgon kväll kommer polisen tillsammans med hyresvärdarna i stadsdelen Gottsunda i Uppsala att hålla ett informationsmöte om situationen i området. Detta med anledning av den senaste tidens oroligheter då det bland annat förekommit flera bränder. Ulf Lundgren som är biträdande närpolischef i Uppsala/Knivsta förklarar varför man valt att ordna mötet.

- Jag fick klart för mig att många boende är oroliga. Bostadsbolagen är också intresserade av att de boende inte flyttar för att det är stökigt och otryggt att bo där.

De senaste veckorna har situationen i Gottsunda blivit värre med flera anlagda bränder. Så sent som i går brann det i ett parkeringsgarage i området, en brand som visade sig vara anlagd. Förra veckan inträffade flera brandattentat mot såväl restauranger som närbutiker.

Mötet som hålls i morgon kväll bottnar alltså i att många Gottsundabor känner sig otrygga. En boende som fått sin bil uppbränd sa till Upplandsnytt i går att han är beredd att flytta därifrån.

Biträdande närpolischef Ulf Lundgren hoppas att mötet ska leda till att man får hjälp av de boende att skapa lugn i området.

- Polisen kan vara där hur många timmar som helst, men när vi vänder ryggen till händer saker. Jag tror det är bra att de boende är med och håller ett öga på vad som händer, säger Ulf Lundgren.

En faktor som framkommit av de samtal som hyresvärdarna fått är oron för att många yngre personer rör sig ute sent om kvällarna. Där tror Ulf Lundgren att föräldrarna inte känner till reglerna alla gånger.

- Om vi hittar ungdomar mellan tio och femton år på fel tider vid fel platser har vi möjlighet att göra hemtransporter.

 

Per-Henrik Johansson
per-henrik.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".