"Största skandalen på 50 år"

En av Sveriges mest välrenommerade matematiker tar nu till orda i den inflammerade matematikdebatten i Uppsala. Lennart Carleson hade en matematikprofessur i Uppsala i över 40 år. Han menar att Uppsala universitets agerande mot de två professorerna Viro och Jöricke är den största akademiska skandalen i Sverige på över 50 år.

- Jag vet inte riktigt vad en skandal är om det inte är det här. Det är vissa saker man bara inte gör, till de hör att man på detta indirekta sätt sparkar en professor.

För att hitta en liknande akademisk skandal i Sverige får man enligt Lennart Carleson gå tillbaka till slutet av 1950-talet och den så kallade Sellingaffären, som gällde en professor inom Vetenskapsakademien.

- Då beslöt akademien på nåt mystiskt sätt att man skulle försöka bli av med Selling genom att förklara honom sinnessjuk, vilket förstås misslyckades. Det är det enda exempel jag vet som är jämförbart med vad som hänt i Uppsala.

Lennart Carleson påpekar att den gången reagerade samhället genom att statsanslagen till Vetenskapsakademien drogs in under en följd av år. Han tycker också att det är konstigt att ingen reaktion alls kommit den här gången från högre samhällsinstanser. Enligt Lennart Carleson är rektor Anders Hallbergs agerande mot Viro och Jöricke svårbegripligt, då han utan att presentera några bevis på att de skulle ha förstört arbetsmiljön pressade dem till att säga upp sig.

Att Viro och Jöricke hävdade att kvalitén på institutionen inte alltid upprätthölls som den borde, är något som Lennart Carleson kan förstå.

- Det finns såklart framstående personer vid institutionen, men som helhet är den väl inte sådär lysande.

Den nye prefekten för institutionen, Maciej Klimek, har sagt att han till fullo stöder rektorns agerande. Lennart Carleson menar att den hållningen hos prefekten är skadlig för institutionen.

- Det är väl en dålig prognos för att den ska kunna återvinna sin balans och sin status.

 

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".