"Utvecklingen ett bakslag"

Stenkastning mot polis, bränder och allmänt stökigt, den senaste tiden har rubrikerna varit svarta när det gäller området Valsätra/Gottsunda i Uppsala.

Och Ann-Katrin Nnamaka som är ledare för Gottsundaprojektet, som startade för att förbättra området, är besviken över att utvecklingen går åt fel håll:

- Sociala enheten har försvunnit en del från Gottsunda och de borde förstärkas istället. Myndigheterna verkar också ha övergett Gottunda. Det måste finnas sätt att ta tag i det här så det inte blir anarki här ute.

Ann Katrin Nnamaka som varit involverad i Gottsundaprojektet i många år är bekymrad över utvecklingen. Hon är också kritisk till att polisen nu under sommaren inte har någon områdespolis i Gottsunda/Valsätra. Just den här årstiden riskerar många ungdomar att hamna i kriminalitet och missbruk, och då behövs närpolisen mer än nånsin, säger hon.

Det är inte bara bilar som brunnit. Restauranger och butiker har attackerats. Rahima Ortacs familj som äger en grönsaksbutik har haft flera besök av vandaler:

- Jag ringde och pratade med polisen, högsta chefen, men dom ska att dom inte kan gära nåt. Vi har råkat ut för tre bränder och två rån i glasskiosken, så vi säljer ingen glass längre.

Radio Uppland har under dagen varit i kontakt med många boende i området, men nästan ingen vill prata eftersom de är rädda för att bli igenkända av dom som orsakat oroligheterna. Många säger dock att de tänker flytta eftersom det inte längre känns säkert att bo kvar. Det är något som gör Caroline Pettersson från hyresvärden Graflunds, bedrövad:

- Det är supertråkigt. Vi har tagit in extra bevakning nu, utöver polisens utökade patruller.

I morgon hålls ett möte i området där polisen hoppas kunna engagera de boende till att till exempel nattvandra och Ann-Katrin Nnamaka välkomnar förvisso det förslaget, men säger samtidigt att man inte får lägga över ansvaret för säkerheten på de boende:

- Det är jättebra och nödvändigt att involvera de boende, men det måste vara nån som har det totala ansvaret för att de är så här. Det ska inte bero på om nån eldsjäl kan gå ut eller ej.

Kontakta reporter:
per.henrik.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".