Svenska eller danska?

Upplandsbönder kritiska till mjölkimport

Mejerijätten Arla Foods planerar att till hösten börja leverera ekologisk mjölk ifrån Danmark till Sverige. Det har skapat reaktioner från ekologiska bönder i Uppland som anser att Arla då inte lever upp till att ha närproducerade produkter.

Det är en förväntad brist på ekologisk mjölk som ligger bakom Arlas planer. Efterfrågan på ekologisk mjölk är stor i Sverige och under den kommande hösten tror Arla att den svenska ekomjölken inte kommer att räcka till. Därför kommer de nu leverera ekomjölk från sina danska gårdar till Sverige. Mjölken ska säljas i storpack till restauranger och kommuner, och inte i affärer.

Sedan 2001 har Kjell Torstensson i Morkarla levererat ekologisk mjölk till arla från sin gård med 25 kossor, och han tycker att det här är ett steg i fel riktning:

- Får de börja göra det här finns ju risken att det lättare att sälja mjölk från Danmark sedan. Det är ju inget fel på dansk mjölk, men man undrar vad det är för ekologi med att köra mjölk från Danmark. Ekologi bygger väl på närproducerat vad många tror. Det blir intressant att se om Arlakossan kommer på paketen, för det är ju fel i så fall, det ska ju stå för det svenska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".