"Arla sparar miljön med dansk mjölk"

Upplandsnytt har tidigare berättat om Arlas planer på att börja leverera ekologisk mjölk från Danmark till Sverige. Planer som har upprört ekologiska bönder i Uppland som anser att Arla då inte lever upp till att ha närproducerade produkter. Men företaget hävdar att de sparar på miljön genom beslutet.

- Vi vet att konsumenterna efterfrågar både ekologiska och närproducerade produkter, och vi har samma ekologiska krav på den danska mjölken. Transporterna påverkar visserligen energiåtgången, men vår miljökonsekvensutredning visar att det är bättre att köpa dansk, ekologisk mjölk än svensk, konventionell, mjölk. På det här sättet sparar vi på miljön, säger Anders Svensson, Sverigechef på Arla Foods.

Det är på grund av en förväntad brist på ekologisk mjölk under hösten som nu Arla kommer att leverera ekomjölk från Danmark till Sverige. Men det skulle kunna finnas fler ekologiska mjölkbönder, menar Kjell Torstensson som är själv driver en ekogård i Uppland.

Högre ersättning lösningen

- Det slutar bönder hela tiden, och det har även slutat ekobönder. Det är framför allt den låga ersättningen som ligger bakom att det inte finns tillräckligt med ekologisk mjölk i Sverige, säger Kjell Torstensson.

Från Arlas sida försöker man nu göra något åt den låga ersättningen till bönderna.

- Vi jobbar väldigt brett, och väldigt mycket tillsammans med våra ägare, de svenska bönderna, för att hitta lösningar för det här, menar Anders Svensson, Sverigechef på Arla Foods.

Ikväll kommer ett möte hållas i Uppsala mellan Arla och de uppländska ekobönderna.

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".