Rånare mötte hårt motstånd

I dag berättar innehavarna av butiken Andersons tobak på Dragarbrunnsgatan i Uppsala om det dramatiska rånförsöket igår eftermiddag. Det var det andra rånet på mindre än en månad som drabbade butiken, och ägaren Leif Andersson misstänker att det kan vara samma rånare som förra gången.

- Om beskrivningen på rånarna förra gången stämmer, så är jag nästan övertygad om att det är samma rånare nu, säger Leif Andersson.

Den gången, för en knapp månad sedan, fick rånarna med sig en betydande penningsumma. Leif Andersson befann sig då inte själv i butiken. Rånarna var omaskerade både den gången och i går, två män i 20-25-årsåldern. Efter förra rånet bestämde Leif Andersson att installera övervakningskameror, men de hade inte hunnit installeras igår eftermiddag, då butikens expedit kallade på hjälp.

- Jag hör Rebecka ropa på hjälp, och fick se hennes händer på golvet. Min första tanke var att hon snubblat och slagit sig. När jag sedan rundade dörren såg jag en kille vifta med någonting som sa att jag också skulle lägga mig på golvet. Jag var inte av samma åsikt och tog tag i hans hand, berättar Leif Andersson.

Har blåmärken och sönderslagen tand

Han försökte vrida det pistolliknande föremålet ur handen på rånaren, vilket ledde till att de båda rånarna flydde och försvann och fortfarande är på fri fot. Leif Andersson fick en smäll i ansiktet och har ett par blåmärken i dag.

- Jag fick mig en snyting, en bit av en tand åkte, säger Leif Andersson.

Makarna Andersson, som äger butiken tillsammans, tänker inte ge upp. Nya rånare kan räkna med hårt motstånd.

- Nu har vi snackat ihop oss en hel del om hur vi gör, säger Iren Andersson Möller och drämmer näven i bordet.

- De ska inte komma hit och fördärva för oss. Vi är privata företagare, vi jobbar och sliter. Farligt? Nä, det är farligt att gå ut och gå också. Man får inte se det så, då vågar man ingenting, säger Iren Andersson Möller, en av innehavarna till butiken Andersons tobak i centrala Uppsala.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".