Kommunen saknades på välbesökt möte

Det blev ett livligt möte i Gottsunda kyrka i Uppsala när några hundra personer hade kommit för att diskutera situationen i Gottsunda och Valsätra tillsammans med polisen, bostadsbolagen och brandförsvaret.

Gabor Tyroler bor själv på Bandstolsvägen där det varit mest problem, och han tyckte det var ett bra möte, men saknade representation från kommunen och de sociala myndigheterna:

- Det är en brist, tonvikten ska inte ligga på väktare och poliser, det ska vara sista försvarslinjen. Den ska vara långt innan, att folk ska trivas.

Det blev till slut ganska fullt i träbänkarna i Gottsunda kyrka, när polis, försäkringsbolag, bostadsbolag och brandförsvar skulle informera och svara på frågor. Några som däremot inte fanns på plats var Uppsala kommun, och inte heller socialtjänsten, som fått en inbjudan, syntes till.

Gabor Tyroler tyckte att mötet fokuserade för mycket på det polisiära, och saknade sociala frågor och integrationsproblematiken.

- Får jag fråga, hur ska ni nå de här familjerna?  Det vi ser vi i vår trappuppgång varje dag är föräldrar som lämnar sina ungdomar helt utan uppsyn, och de kan göra i princip vad som helst.

Han fick medhåll av Mahi Akter som oockså bor på Bandstolsvägen:

- Det är jättekul att folk gör nåt, men det ser nog ut såhär om fem år igen. Problemen är så mycket större än det här

Hon hade dessutom några förslag på hur hon tror att problemen ska minska:

- Det jag vet om ungdomar är att de inte förstör sådant de har varit med och gjort själva, så se till att ungdomarna i Gottsunda och Valsätra får sommarjobb.

Men fokus låg naturligtvis till stor del på den senste tidens oroligheter, och då framförallt på bränderna som skakat området. Biträdande närpolischef Ulf Lundgren som höll i mötet lovade att Gottsunda/Valsätra nu är prio ett inom kommunen och att handlingarna på slutet inte kommer att passera ostraffat:

- Jag hoppas att det sprider sig, att man ska inte vara för säker på att man kommer undan med sånt här.

Under mötet kom också frågan om nattvandrare upp, och två som tänker börja med det är Solveig och Christer Johansson:

- Hoppas att det ger nåt positivt, att man får slut på det här jälva sattygen.

- Tror att det är tryggheten, att ungdomarna märker att nån bryr sig och kan vända sig till någon, säger Solveig Johansson.

Kontakta reporter:
per.henrik.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".