Polisen stoppar ensamkommande "kinabarn"

Polisen säger sig nu ha fått stopp på den våg av kinesiska barn som har försvunnit ifrån Sigtuna. Gränspolisen har helt enkelt stoppat kinesiska barn från att komma in i Sverige. 

För två veckor kunde Upplandsnytt berätta om de 23 asylsökande barn från Kina som spårlöst försvunnit ifrån kommunens boenden. Gränspolisen har hittills hindrat fem barn från att ta sig till Sverige, barn som hade liknade handlingar som de 23 barn som kom till Sigtuna kommun under maj och juni och sedan försvann.

- Vi arbetar på två fronter. Dels ska vi se till att det inte kommer in några fler barn den här vägen och det andra är att försöka utreda vad som hänt de som redan kommit hit, säger Johan Ståhle från Gränspolisen i Stockholm.

I arbetet är stoppa barn vid gränsen är även den svenska ambassaden inblandad och polisen tror nu att inga fler barn kommer att kunna ta sig till Sverige den här vägen.

- Vi har även ett samarbete med flygbolaget Air China och tack vare det här samarbetet så förväntar vi oss att inga fler kommer den här vägen.

Om det är en större organistion som ligger bakom försvinnandena är det möljilgt att de försöker hitta andra vägar att ta barnen till Sverige och Europa. Men änså länge vet man inte vem/vilka som ligger bakom och polisen vet inte heller vad som har hänt med de barn som har försvunnit.

- Vi har inte kommit så långt. Vi har en hel del uppgifter som vi försöker sammanställa och det är ett gediget utredningsarbete som vi har framför oss, säger Johan Ståhle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".