Politikerkritik mot Öregrundsbygget

Miljöpartiets ledare i Östhammar, Arno Unge, stämmer nu in i kritiken mot kommunens byggnadsnämnd för hanteringen av frågan om den återuppbyggda restaurangen Bryggan i Öregrunds hamn.

Arno Unge menar att både byggnadsnämnden och övriga inblandade misslyckats med att få den nya restaurangen att smälta in i den kulturhistoriskt känsliga miljön i hamnområdet:

- Jag måste säga att jag känner mig besviken, att man inte kan återskapa en byggnad på bättre sätt. Det finns inget liv i byggnaden! När jag ser det här så gör jag reflektionen att det borde vara större rättslig verkan när man förstör en kulturbyggnad.

Arno Unges kritik mot byggnadsnämnden är den första som kommer från politikerhåll. Tidigare har bland andra Upplandsmuseet varit mycket kritiskt mot byggnadsnämnden och tyckt att den borde ställt betydligt hårdare krav. Precis som Upplandsmuseet är Arno Unge mycket kritisk mot det utseende som den nya restaurangbyggnaden fått. Bland annat tycker han att det virke som använts varit alldeles för tunt och för slätt:

- Tjockleken har betydelse, och det här förstärker att byggnaden avviker. Sen är färgen är inte helt rätt, det ser inte ut som riktig Falu rödfärg.

- Nu har ju byggnadsnämnden godkänt det här?

- Ja, det är olyckligt.

Arno Unge tycker att kommunen ska gå in och ställa nya krav:

- Man kan ju säga att man ska göra det bästa för att återskapa känsllan av en gammal sjöbod. Då kanske man måste sänka den också.

I går i Upplandsnytt krävde öregrundsbon Lars Owe Jansson att byggnadsnämnden ska avgå. Arno Unge säger att han har viss förståelse för det:

- Det kan man väl tycka, men det är inte säkert att någon annan byggnadsnämnd hade gjort på ett annat sätt, om det inte finns någon person som särskilt bevakar sådana saker.

Arno Unge säger att han tänker föra upp den här frågan till kommunstyrelse och fullmäktige:

- Jag tycker den här frågan ska tas upp som en viktig principfråga. Det måste finnas en styrning, annars törs man inte lämna över till byggbranchen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".