Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor brist på TBE-vaccin

På de allra flesta håll i Uppsala län är det nu helt slut eller brist på TBE-vaccin, som används mot fästingöverförd hjärninflammation. Nytt vaccin kommer inte att levereras förrän i augusti.

- Vi vet ju om att det finns i området. Har hört riskområde, därför hög tid att vaccinera oss, säger Åsa Jäverdal som är sommargäst i Kolarvik, söder om Enköping.

I Uppsala län är Enköping och Bålstaområdet värst drabbat av TBE-viruset.Två personer dog här förra året, en direkt till följd av viruset och en annan där TBE-smittan var en bidragande orsak.I Kolarvik vid Mälarens strand söder om Enköping hade man fyra fall av TBE i fjol.De som vistas här verkar medvetna om faran och har vaccinerat sig.

Johan Hedlund är smittskyddssjuksköterska i Uppsala län och han menar att bristen på vaccin också kan ses som nåt positivt.

- Det är ju tråkigt att det är slut, men samtidigt glädjande för det betyder ju att det är så många fler som har vaccinerat sig, säger Johan Hedlund.

 Vilka bör vaccinera sig?

- Framför allt de som vistas ute i kusttrakterna längsmed Enköping, Bålsta, säger Johan Hedlund

Men för dom som vill vaccinera sig nu kan det alltså bli knepigt. I till exempel Östhammar, Enköping och Bålsta är vaccinet så gott som slut överallt.Och de som har kvar prioriterar personer som ska ha spruta nummer två.På Enköpings vårdcentral hänvisar man istället till Fästingbåten, men den kommer först den 22 augusti.En möjlighet är annats att ta sig till Uppsala där ett par privata mottagningar fortfarande har vaccin.Bristen beror på att efterfrågan har varit oväntat hög i hela Europa i år.Dessutom tar det nästan ett år att framställa vaccinet, eftersom det måste genomgå flera kvalitetskontroller.Nytt vaccin kommer att levereras nån gång i augusti.

Stefan Folkesson jobbar hos en av dom största distributörerna.

- För närvarande vet jag inte hur många doser som kommer in, men det kommer fortlöpande under senhösten också. Därför vill jag passa på att uppmana folk att man också kan vaccinera sig under hösten, säger Stefan Folkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".