Var tredje vuxen kan inte simma

Var tredje svensk anser att de inte kan simma mer än 200 meter. Det visar en undersökning som Svenska livräddningssällskapet (SLS) har gjort efter att antalet drunkningsolyckor ökade förra året.

En majoritet av de som drunknade var vuxna med dålig simkunskaper enligt SLS. Samtidigt saknas simutbildningar för vuxna i länet. Stephanie Parke är ordförande för SLS i Uppsala och simlärare i Fyrishov, hon blev inte förvånad över resultatet i undersökningen.
- Först tänkte jag att det var chockerande att det var så många som inte kunde simma, men sen när jag tänkte logiskt så var det inte så konstigt. Man ser väldigt sällan vuxna som ger sig ut i vattnet och simmar, och jag ser när jag jobbar på Fyrishov hur få det är som kan simma, säger hon.

Den undersökning som Svenska livräddningssällskapet gjort visar att var tredje svensk över 19 år anser att de inte kan simma. Enligt SLS:s definition är man simkunnig om man klarar att simma 200 meter varav 50 m på rygg. 

I undersökningen går det inte att urskilja någon åldersgrupp som skull vara extra drabbad, men i drunkningsstatistiken är mer än hälften personer över 50 år.

En rundringning som Upplandsnytt har gjort visar att endast hälften av länets kommuner erbjuder simskolor till vuxna. De kommunala simskolor som finns brukar endast locka en handfull personer per år. Det är just på grund av det låga intresset som vissa kommuner inte längre erbjuder den här undervisningen. Nu behövs därför mer uppmärksamhet om problemet menar Stephanie Parke:
- Det är bra att göra det känt hur vanligt det är. Man är inte ensam om att inte kunna simma. Det är inget man pratar om, det är ganska skamligt. Genom att göra det mer känt kanske folk vågar träda fram och söka hjälp och gå simkurser. Det finns ingen bättre livförsäkring.

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".