Prisad chef får inte fortsätta i privat bolag

I höst tar det privata företaget Aleris över driften av vårdboendena i Eriksberg och Ekeby i Uppsala, men man gör det utan en av de mest meriterade och uppskattade cheferna. Monica Fagerström som idag är platschef på Eriksbergs hemvård är inte önskvärd inom organisationen. Så tolkar i alla fall hon Aleris besked:

- Som enhetschef har man ett ganska stort ansvar och då är man ju intresserad av att veta vad ansvaret blir i Aleris, och när jag frågade ledningen sa de plötsligt att det inte fanns plats för mig.

Det var i våras som Aleris Äldreomsorg AB vann upphandlingen för äldreomsorgen i västra Uppsala, där bland annat Eriksbergs hemvård ingår, och Aleris ska ta över driften från kommunen i oktober. Enligt lagen om offentlig upphandling ska personalen erbjudas en anställning med oförändade villkor inom den nya organisationen, men någon sådant erbjudande tycker sig inte Monica Fagerström ha fått. Först fick hon inget besked alls, sen kom ett mail från Aleris vd, Eva Weterstrand, där Fagerström blir erbjuden gruppledaransvaret i vården, vilket är en betydligt lägre tjänst än den nuvarande. Hon får inte heller några garantier för att hon ska få stanna på Eriksberg:

- Det är en skänding. 30 år i kommunal verksamhet som ledare och chef, och personalen vill ha kvar mig. Det är obegripligt.

Monica Fagerström kom till Eriksberg för tre år sen och har under den tiden hunnit med att både vända ett underskott på 800 000 kronor till ett överskott på 800 000, och dessutom förra året, fått kommunstyrelses pris för årets goda ledare inom Uppsala kommun.

Anita Mååg som är undersköterska på Eriksberg säger att hon talar för hela personalen då hon utrycker sin förtvivlan kring sin chefs situation:

- Det är hon som är kärnan i det hela, som har sett till att allt fungerar bra. När inte hon får vara kvar, som har sådana kvalifikationor, då undrar man vad dom kan göra med oss.

Så här kommenterar Aleris VD Eva Wetterstrand situaitionen med Monica Fagerström:

- I sådana här processer blir ibland inte alla nöjda, men alla får möjlighet att gå över. Sen gör vi bårt bästa och ser över organisationen och våra behov, och erbjuder och placerar ut. Sen kommenterar jag aldrig enskilda fall i media.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".