Föräldrar kritiska mot oerfarna taxiförare

Det slarvas med säkerheten och tryggheten när taxibolag i Uppsala använder oerfarna chaufförer till att köra barn med psykiska funktionshinder till särskolor i kommunen, det menar flera kritiska taxichaufförer och föräldrar till autistiska barn. Susanne Söderberg Wikström arbetar i föräldranätverket för autistiska barn i Uppsala:

- Barnen kan bli aggressiva, börja hålla på med inredningen eller slå andra barn i taxin.

- Hur ofta går det snett?

- Det är med jämna mellanrum man får höra saker som att man måste tjata för att de ska sätta på dörrarnas säkerhetslås, eller att man byter chaufför utan att säga till, som inte vet något eller kan något, och är jätteosäkra.

Ett barn som har ett psykiskt funktionshinder som till exempel autism har stora omvårdnadsbehov även under resan till särskolan. Taxibolagen som sköter resorna får därför riktlinjer från Uppsala kommun som innebär att taxichauffören måste ha erfarenhet och kunna ta emot instruktioner från barnets föräldrar. Bolagen ska dessutom sträva efter så få avvikelser som möjligt från barnens vardagliga rytm.

I upphandlingen har Uppsala kommun varit tydliga med sina krav på taxibolagen, men trots detta menar inte bara föräldrar, utan även många taxichaufförer som Upplandsnytt har talat med att de inte vet hur de ska ta hand om barnen eller hur de ska hantera situationer som kan uppstå med barnen i taxin.

Det här innebär också blir ett arbetsmiljöproblem menar Annika Hultin, på Arbetsmiljöverket:

- Jag tycker att det låter som en stressad arbetssituation. Man vet inte vad som förväntas av en, det saknas klara instruktioner.

Gösta Olsson är VD på Taxi Kurir i Uppsala, som har hand om många av de här körningarna.

- Händer det att det används oerfarna chafförer?

- Det ska inte göra det, men det kan hända. Oerfaren på så sätt att man kanske inte kört sådana transporter tidigare, men då ska man ha fått en genomgång.

-Kan ni bli bättre?

- Vi är ju en del av transporterna, och kanske borde träffa föräldrarna och skolorna. Det kanske finns fog för att se över det här till nästa upphandling av skoltransporter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista