"Taxichaufförerna ska få utbildning"

Som Upplandsnytt rapporterade i morse är både taxichaufförer i Uppsala och föräldrar till barn med psykiska funktionshinder kritiska till att oerfarna taxichaufförer kör barnen till och från särskolan. Nu ska kommunen återuppta utbildningen för taxichaufförer.

Ett barn som har ett psykiskt funktionshinder som till exempel autism har stora omvårdnadsbehov även under resan till särskolan.

Kristina Runhed är rektor för särskolan i Uppsala och hon säger nu att kommunen kommer att återuppta utbildningen för chaufförerna.

- Så länge det finns outbildade chaufförer så kommer vi se till att de får det stöd de behöver, säger Kristina Runhed.

Enligt avtalet är det entrerprenörens ansvar att personalen har rätt utbildning, i det här fallet alltså taxibolagens. Men det är kommunens resursteam som ansvarar för kvalitén på körningarna.

Uppsala kommun har haft utbildningar kontinuerligt, för chaufförer som ska köra barn med psykiska funktionshinder. Men nu är det ett och ett halvt år sedan sist. Man kommer därför återuppta utbildningarna i höst.

- Så länge det finns behov ska vi se till att upprätthålla den kvalité och den trygghet som behövs. Om föräldrar är missnöjda med taxikörningarna kan de alltid höra av sig till oss, säger Kristina Runhed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".