Kommunen stödjer vårdbolags beslut om prisad chef

Uppsala kommun ser inget problem med att uppskattade och prisbelönta chefer inte får fortsätta när deras verksamhet tas över av privata bolag. I morse kunde vi i Upplandsnytt berätta om Monika Fagerström som är chef vid vårdboendena i Eriksberg och Ekeby i Uppsala. När verksamheten i höst tas över av ett privat vårdbolag kommer hon inte att få komma tillbaka till sin gamla tjänst.

Carina Kumlin, som är vikarierande direktör för äldrekontoret på kommunen, ser inget problem med detta.

- Jag litar på att Aleris har gjort den bästa bedömningen i det här fallet.

Det var i samband med att Aleris Äldreomsorg AB vann upphandlingen i våras som det visade sig att Monica Fagerström inte längre var välkommen till sitt gamla jobb. Enligt lagen om offentlig upphandling ska personalen erbjudas en anställning med oförändade villkor inom den nya organisationen, men någon sådan tycker sig inte Monica Fagerström ha fått.

- Det är ju en skändning. 30 år i kommunal verksamhet som ledare och chef. Det är obegripligt, sade Fagerström tidigare idag.

Monica Fagerström har lyckats vända ett stort underskott till ett lika stort överskott, och så har hon fått kommunstyrelses pris för årets goda ledare inom Uppsala kommun. Hon är dessutom mycket uppskattad av personalen. Men det leder alltså inte automatiskt till en motsvarande tjänst inom den nya organistaionen. Eva Wetterstrand är VD på Aleris:

- Alla av våra övertagandeprocesser går ut på att ge samtliga som omfattas ett erbjudande om verksamhetsövergång.

Vilka vill ni ha på de viktigaste posterna?

- Vi jobbar mycket med ledarskap inom Aleris. Grundhypotesen är att jobba enligt de kriterier som vi har på ledarsidan.

Carina Kumlin på kommunen:

- Jag förutsätter att detta kommer att fungera. Vi gör uppföljningar och om något händer så får vi ta ställning till det då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".