Lodjur i trädgården

När Lena Alström och Thomas Sundström i Jälla tittade ut genom sitt fönster blev de mycket förvånade när de såg att där i trädgården stod ett lodjur utanför deras hus.

- Jag stod på övrevåningen och tittade ut på kvällen innan jag skulle lägga mig  strax före midnatt, då klev det bara sakta in, som om det vore nyvaket, gick och sträckte sig, gäspade, tittade försiktigt, gick fram en bit, lade sig då, filade och rullade lite. Jag var alldeles förvånad men det var väldigt majestätiskt, säger Lena Alström.

Är de farliga att möta?

- Nej absolut inte, de är som så många kattdjur så undviker de oss till varje pris, utan det är de stora katterna i Asien och Afrika som det finns anledning att vara rädd för men ett lodjur behöver man nog inte alls bekymra sig för att de ska vara farliga. Men tycker man att de är obehagliga av någon anledning, så ska man försöka skrämma iväg dem om de är på gården eller tomten, säger Johan Månsson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".